Atractia gravitationala in Sistemul Solar
Conform legii de atracţie gravitaţionale a lui Isaac Newton intre oricare doua corpuri din univers se manifestă forţe de atracţie gravitaţională. Aceste forţe sunt proporţionale cu produsul maselor corpurilor care interacţionează si invers proportionale cu pătratul distanţei dintre ele. Pământul cu tot ce există pe suprafaţa sa se află de fapt sub influenţa atracţiei gravitaţionale a tuturor celorlate corpuri din vecinătatea sa. Practic asupra Pământului cea mai mare influenţa o exercită Soarele datorită faptului că este cel mai masiv corp din sistemul nostru solar. Aceasta este o explicaţie elementară a felului în care se mişcă toate planetele în sistemul nostru Solar. Planeta Jupiter are o foarte mică influenţă asupra Pământului datorită faptului că se află foarte departe. Mai degrabă Luna , deşi incomparabil mai mică decât Jupiter, influenţează Pământul. Aceasta este explicaţia mareelor .
Forta de atractie gravitationala actioneaza de la distanta prin intermediul campului gravitational. Pamantul, planetele, cometele se rotesc in campul gravitational al soarelui, forta centrifuga echilibrand forta de atractie gravitationala.
Orice corp (sau planeta) e inconjurat de propriul sau camp gravitational. In 1993 cometa Shoemaker-Levy, care se rotea in campul gravitational al soarelui s-a apropiat prea mult de uriasa planeta Jupiter si a fost atrasa de campul gravitational Jupiterian ceea ce a dus la ruperea in bucati a cometei si apoi la prabusirea pe Jupiter.
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu